två jägare ute i skogen

Kniv och Verktygsslipar

Det är aldrig kul att arbeta med en slö kniv därför är det otroligt viktigt att underhålla sina knivar och verktyg. Här hittar du ett urval av olika kniv och verktygsslipar av bra pris och kvalitet.

Tormek SP-650 Stenjusterare
Tormek T-8 Original
Smith´s 3-pack slipband 1 av vardera
Smith´s Kniv & Verktygsslip
Smith´s Kniv med Diamantbryne
Tormek PA-70 Brynpasta
Pumori Skärpstål
Tormek SVH-320 Jigg för Maskinhyvelstål
Dianova Classic kort med fodral
Tormek EM-15 Edge Marker
Smith´s 3-pack slipband
Smith´s Bryne PP1
Tormek T-4 Bushcraft Edition
Knivskärpare Red Steel Polish W4050
Smith´s Kniv & Saxslip
Tormek KJ-140 Bred centrerande knivjigg
Tormek RB-180 Vändplatta
Knivskärpare Red Steel Diamond W4070
Dianova Lapstone Önne Strigel (superfin/läder)
Dianova Lapstone Önne – dubbelsidigt bordsbryne (fin/grov)
Tormek SVM-00 Hållare för små knivar
Tormek MH-380 Maskinkåpa
Tormek TT-50 Svarv- och skärpningsverktyg

Knivslip

En knivslip är ett verktyg som används för att vässa och underhålla knivar och andra skärverktyg. Det finns olika typer av knivslipar, inklusive slipstenar, keramiska slipverktyg, diamantslipar, och manuella eller elektriska slipmaskiner.

För att välja en knivslip är det viktigt att tänka på typen av kniv som ska slipas, eftersom olika knivar kan kräva olika typer av slipning. Det är också viktigt att välja en knivslip som passar ens personliga preferenser och skicklighet.

En slipsten kan vara ett bra val för mer erfarna användare som vill ha en mer kontrollerad slipning, medan en elektrisk slipmaskin kan vara lättare att använda för nybörjare. Keramiska slipverktyg kan vara bra för finjustering av en redan vässad kniv medan diamantslipar är effektiva för att ta bort skador och slipa om knivblad.

Det är viktigt att använda knivslipen på rätt sätt och att inte överanvända den, eftersom överdriven slipning kan skada kniven och minska dess livslängd. Det är också viktigt att ha rätt säkerhetsutrustning, som skyddshandskar, för att skydda händerna under slipningen.

Knivslips guide

Att slipa en kniv kan vara en viktig färdighet för att hålla kniven i toppskick och göra den så skarp som möjligt. Här är en generell guide för att slipa en kniv:

  1. Förbered kniven genom att rengöra den ordentligt och se till att knivbladet är torrt. 
  2. Välj rätt verktyg för slipningen, beroende på typen av kniv och dess skick. En slipsten kan vara bra för finjustering av en redan vässad kniv, medan en diamantslip kan användas för att ta bort mindre skador. En elektrisk slipmaskin kan också vara ett bra alternativ.
  3. Håll kniven ordentligt när du slipar och använd rätt vinkel för knivens kant. En vinkel på mellan 10-20 grader brukar fungera bra för de flesta knivar.
  4. Börja slipa med den grövsta slipningen för att ta bort eventuella större bucklor eller skador. Följ sedan upp med en finare slipning för att skapa en skarpare kant.
  5. Slipa med jämna rörelser, från knivens bas till spets, och var noga med att hålla vinkeln jämn under hela processen.
  6. Kontrollera knivens skärpa regelbundet genom att dra den lätt mot papper eller annat mjukt material. Fortsätt att slipa tills du har uppnått önskad skärpa.
  7. När du är klar, rengör kniven igen och se till att knivbladet är torrt. Olja in knivbladet för att skydda det mot rost och bevara skärpan.

Kom ihåg att det kan ta lite tid att lära sig hur man slipar en kniv på rätt sätt, så övning och tålamod är viktiga faktorer.